Funderar du på att ta en tur ner till Skåne under din nästa semester? Är du dessutom intresserad av vackra blommor, och pioner i synnerhet? Då kanske du ska svänga förbi Birgitta Gunnarsson i Färlöv, som ligger en bit utanför Kristianstad. I trädgården har nämligen Birgitta och hennes man Lars Göran hela 106 pioner av olika sorter, vilket förmodligen är rekord i Sverige. Bästa tidpunkten för ett besök verkar vara runt midsommar, då de flesta pionsorterna står i blom. Blomningen varar nämligen bara under några veckor.
Odla egna pioner i kruka eller trädgård
I en intervju med tidningen Land berättar Birgitta att hon alltid har gillat pioner och beskriver att hon med tiden har blivit en ”nörd” och ”samlare”. För dig som själv vill börja odla pioner är det enklaste sättet förmodligen att beställa dem på nätet, via trädgårdsbutiker som Florea. De har flera olika sorters pioner i varierande färger, bland annat pioner som är särskilt framtagna för att odlas i kruka. Då får du blommorna direkt hem i brevlådan inom 48 timmar. De kan sedan planteras ut i trädgården eller på balkongen.
Har använts som prydnadsväxt sedan 1600-talet
Pionen har gamla anor och har varit populär att använda som prydnadsblomma här i Norden ända sedan 1600-talet. Totalt finns över 30 olika arter av pioner, med ursprung från bland annat Europa och Asien. Luktpion, bondpion, rosenpion och korallpion är några olika exempel.
Pionsläktet har tjocka, knölaktiga rötter och blommar under flera år. Blommorna växer även vilt i ett bälte som sträcker sig ända från Portugal till Japan, via medelhavsländerna och Kina. Släktet delas in i tre kategorier: buskpioner, örtartade pioner och hybrider. Buskpioner (även kallade trädpioner) har sitt ursprung i Kina och ser mer ut som buskar med vedstam och bark. De kan dessutom bli rejält höga och växa sig upp mot 2,5 meter.