Svensk vinodling i Skåne

Frankrike, Italien och Spanien i all ära, men visste du att vin även odlas i Sverige? De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för svenskt vin. De flesta vingårdarna ligger i Skåne där klimatet möjliggör vinodling.

Inspiration från klassiska vinländer

Svenskt vin är ett relativt nytt fenomen där nya druvsorter tas fram för att passa det kalla nordiska klimatet bättre. De svenska vinproducenterna tar inspiration från populära vinländer som Frankrike, inte minst när det gäller traditioner och tekniker för att göra mousserande viner och friska vita viner. Det svenska klimatet är nämligen särskilt lämpligt för mousserande och vitt vin eftersom många druvor som odlas i svenskt klimat ger hög fruktsyra, vilket passar bra i den här typen av vin. Hos Vinoteket kan du beställa högkvalitativt vitt vin från Frankrike såväl som Italien, Tyskland, Spanien, Portugal och många andra klassiska vinländer.

Vitt vin dominerar

De svenska vinodlingarna upptar tillsammans en areal på omkring 100 hektar, vilket är en relativt liten yta jämfört med andra vinproducerande länder. De flesta har vackra vyer och ligger längs den skånska kusten. Svenskt vin kommer sannolikt aldrig kunna konkurrera med Frankrike och andra länder i södra Europa när det kommer till kvantitet och tradition. Med det sagt så finns det goda möjligheter att producera högkvalitativt vin och öka vinturismen i Skåne och andra områden som odlar vin.