Starta en turistverksamhet i Skåne

Skåne har många intressanta sevärdheter och besöksmål, vilket gör landskapet till ett populärt turistmål med många besökare varje år. Som entreprenör kan du starta en egen turistverksamhet i Skåne, där du erbjuder guidade turer eller ”bed and breakfast”, det vill säga övernattning med frukost. Att starta upp en egen turistverksamhet kräver dock en viss mängd startkapital, samtidigt som du behöver ha goda kunskaper kring Skånes sevärdheter.

Om du ska starta upp din egen ”bed and breakfast” i ditt hus behöver du en pålitlig villaförsäkring, vilket kan ge dig trygghet om din villa drabbas av skador som resultat av verksamheten. En fördelaktig villaförsäkring skyddar mot översvämningar, bränder, vattenskador och allt annat som dina betalande gäster kan orsaka. Det är enkelt att byta villaförsäkring, vilket innebär att du kan skaffa precis den försäkring som du behöver till din turistverksamhet.

Från stress till avkoppling

Gustaf och Kristin lämnade ekorrhjulet och startade i stället sin egen bed and breakfast i sydöstra Skåne, på Österlen. De bor nu i en trelängad skånegård som har ett fristående bostadshus på tomten. Paret träffades först i Norrköping och jobbade där som webbutvecklare och behandlingsassistent, samtidigt som de fick två barn och byggde sitt eget hus. De upplevde livet som stressigt, där de bara hade helgerna på sig att planera in allt umgänge, träning och nöjen. Gustafs morfar hade dock anor från Österlen, då han var uppvuxen i Vitemölla. Här på Österlen hade Gustaf tillbringat sina somrar som barn, och han tog med sig Kristin dit för att visa paradiset från sin barndom. Snart började de att semestra där en vecka per sommar, och gifte sig även i Vitaby kyrka. De kände ett stort lugn när de befann sig i Skåne, och att all stress rann av dem.

Kristin började så småningom att fundera över att göra en stor förändring i livet, och googlade mer och mer på turistverksamheten ”bed and breakfast”. Hon kontaktade prästen som tidigare hade vigt paret, och han förmedlade kontakt med några andra familjer som redan hade startat sina egna verksamheter i Skåne. De började titta på hus och försökte hitta ett där de kunde hyra ut en lägenhet. Men när de hade räknat på verksamheten förstod de att de i så fall var tvungna att fortsätta jobba. Därför letade de i stället efter större hus och flyttade år 2019 till sin skånegård. Under den första säsongen var all deras tid ägnad åt att lära sig sköta den nya verksamheten, och de gjorde många misstag i början. De fick arbeta som städerska, vaktmästare, snickare och målare för att få allt att fungera. Men Kristin tycker ändå att det har varit härligt att få arbeta fysiskt på gården. Nu känner de sig mycket mer harmoniska och lugna, jämfört med sitt tidigare stressade liv.