Vandring runt Snogeholms slott

I mitten av Skåne i en bördig jordbruksbygd finns ett fint strövområde där det finns två sjöar, Sövdesjön och Snogeholmssjön och slottet Snogeholm. Alltsammans utgör ett naturreservat. Flera vandringsleder går genom naturreservatet. En del av Skåneleden går också igenom det här fina strövområdet. Lederna är olika långa och det finns både långa och korta leder. Den längsta är 17 kilometer. Här finns platser att grilla på, slå läger och sova över på.

Sjöar, skog och ängar

Egentligen är det tre olika sjöar som inramar Snogeholm och slottet. Det är Ellestadssjön, Snogeholmssjön och Sövdesjön. Landskapet är varierat och mycket vackert. Här finns fälader, hedar, alkärr, barr och lövskog. Vandringslederna är allihopa markerade och man kan paddla kanot, hyra roddbåt, fiska, rida egen häst eller hyra häst och vagn samt hyra stugor eller sova i ett vindskydd.

Det är stiftelsen Skånska Landskap som sköter om lederna och en av lederna är lämplig för rullstolar. Det är en strandpromenad längs Snogeholmssjön. Det finns 19 strövområden och all information och kartor finns på besökscentrum Snogeholm och Café Villa Vandra.

Det är inte alla vandringsleder som har ridleder men här finns både en kort och en lång ridled. Den ena ridleden är 8 kilometer lång och den andra på 3,5 kilometer. Har man ingen häst att rida på kan man hyra häst och vagn för att åka och se sig omkring i området.

Fiska och paddla

Vill man fiska finns det goda möjligheter till det. I Kejsardammen finns det regnbåge som man kan fånga med spinn eller fluga. I Snogeholmssjön kan man fånga abborre, gädda och gös. Dem kan man meta efter eller använda spinn- eller kastspö. Det finns tillgänglighetsanpassade bryggor både i sjön och i dammen. På vintern kan man pimpla på isen. Man måste dock ha fiskekort när man fiskar oavsett om man fiskar från stranden, båten eller på isen.

Vid Snogeholmsjön, vid Fiskarhuset kan man hyra roddbåtar och kanoter från vår till höst. Det är viktigt att tänka på ifall man hyr en roddbåt att man inte får gå i land på öar där det utlysts fågelskydd. Det går bra att hyra kanot också. Det finns flytvästar, åror och paddlar i förråden intill båtbryggan. Det finns en hemsida där man kan sköta om bokningarna själv. Där kan man även köpa fiskekort, boka båtar och kanoter online. Att vandra runt i Snogeholms naturreservat och njuta av naturen där är en upplevelse.