Kivik

Om man är på Österlen är ett Kivik vid Hanöbukten, eller Ålakusten som det kallas i folkmun, värt ett besök eller två och kanske fler till och med. Kivik var från början ett fiskeläge men har blivit allt mer en semesterort på grund av de fina badstränderna, äppleodlingarna och Kiviks marknad inte minst.

De stora äppelodlingarna är sevärda särskilt strax innan skördetid då äpplena lyser vackert röda i det gröna lövverket. Här finns Kiviks musteri där det bryggs äppelcider, öl, äppelsaft och juice samt tillverkas vin också. På hösten finns en stor, fin och välbesökt äppelmarknad med massor av aktiviteter och en matgata där olika lokala mattillverkare säljer sina delikatesser.

Vad Kivik också är känt för är Kiviks marknad som hålls varje sommar. Marknaden har hållits i hundratals år och den började på Hansans tid då man sålde sill på Kiviks marknad. Sen har marknaden också varit känd för sin hästmarknad. Det sägs att Kiviks marknad är Sveriges största marknad med hundratusentals besökare och hur många olika knallar som helst. Det man inte kan köpa på Kiviks marknad finns inte i vanliga fall kan man säga för så stort är utbudet. Förutom dessa begivenheter är Kivik och området däromkring vackert med fina stränder och lummiga äppelodlingar att beundra.