Besök vackra Forsakar

Skåne är ett underbart landskap med mångskiftande natur väl värd att undersöka. Att resa runt med bil i Skåne erbjuder så många olika slags upplevelser att det kan vara svårt att förstå att det faktiskt är i Sverige allt detta finns.

Kommer man med bil söderifrån längs med kusten i Österlen med riktning Degeberga så är det som att åka igenom ett alplandskap i miniatyr. Vägen är slingrande och går längs havet i förtjusande backar och höjder.

Väl i det pittoreska Degeberga finns nationalparken Forsakar som är en ravin och ett vattenfall i en bokskog.

Har man inte egen bil så kan det verkligen vara värt att köpa bil bara för att få vara med om att uppleva den här resan precis så länge man vill. Forsakar är det lättast att komma till med bil via Degeberga. Där kan man gå längs med den djupa ravinen till vattenfallet. När man väl är framme vid vattenfallet är det skönt att ta fram termosen och fika en stund och bara njuta av det sköna ljudet från Forsakars vattenfall. Det finns två vattenfall och de är Skånes högsta. Men det är inte höjden i sig som är det tjusiga utan helheten. Bokskogen är gammal och klänger på Linderödsåsen och vattnet har mejslat ut ravinen som man går i. Bilen står parkerad så länge vid ravinens början.

Vill man stanna längre i området så finns det övernattningsmöjligheter i Degeberga. Där finns både bed & breakfast och campingstugor att hyra. Förutom vattenfallen finns ju även stränderna längs med hela Österlen. Så fort man kommit tillbaka från vandringen längs ravinen så öppnar sig landskapet och havet breder ut sig framför ens ögon. Det är mäktigt och majestätiskt. Själva landskapet ser som sagt ut som Alperna i miniatyr med klippor och berg och djupa dalar. Där nedanför finns det blå havet och lockar med sina vidsträckta sandstränder.