Kulturbygd att undersöka

Österlen har kilometerlånga sandstränder att njuta av. Idylliska samhällen och vackra gårdar. Många konstnärer och författare har bosatt sig på Österlen och längre in i skåne också. Det finns ingen riktig storstad på Österlen utan det är mindre orter som har behållit sin karaktär genom århundradena. Det eftersöker människor. En lugn plats som är inspirerande och dynamisk på samma gång. Det är hela Österlen. Det finns så många naturupplevelser att samla in, utställningar och loppmarknader att besöka, speciellt om somrarna. Höstarna är också livliga då det är skördetid och många vill köpa det som jordbrukare och fiskare kan erbjuda. Men inte bara odlarna utan också hantverkarna och konstnärerna har sina säljperioder vår, sommar och höst.

Det finns mycket att se och många utställngar och marknader att besöka. Det blir aldrig trångt på Österlen trots att besökarna är många. Österlen har behållit lugnet, ron, skönheten och närheten till historien. Det finns gott om sevärdheter av olika slag. Ale stenar är ett av dem samt Stenshuvud och många fler turistattraktioner. Spökerier på Glimmingehus är en attraktion som många vill vara med om. Närheten till naturen gör att många trivs på Österlen. Här finns mycket plats för var och en. Det blir inte trångt även om besökarna är många. Det är roligt att gå på marknad som också det är ett levande kulturinslag som lever kvar i hela Sverige men i synnerhet i Skåne.

Hela Skåne är fullt av smultronställen att upptäcka. Men Österlen är speciellt för ljusets skull. Det är ett särskilt skimmer i luften och det är särskilt klara färger på Österlen. När man kör med bil och det bär nerför mot havet och de sydligaste nejderna är det just färgerna som tar över. I Brösarps backar är det de romantiskt böljande backarna som man som betraktare uppfylls av. Men kommer man till sydspetsen av Österlen är det färgerna och skimret i luften som blir minnesvärt.