Öppna Landskap

Den välkända sången ”Jag vill bo i öppna landskap, nära havet vill jag bo” skrev författaren, musikern och poeten Ulf Lundell under en period då han bodde på Österlen. Att bli så inspirerad till något så vackert kan man förstå om man har varit på Österlen någon gång. Vart man än ser slås man av skönheten i landskapet. Egentligen är Österlen inte ett landskap. Det ingår i landskapet Skåne men Österlen är den östra delen av Skåne och innefattar hela kustområdet från Kristianstad och ända ner till sydspetsen av Skåne.

Österlen är välkänt för sina långa kritvita badstränder men ännu mer känt för hela landområdet, havet och de pittoreska samhällena. Österlen är som ett böljande hav men av grönska. Själva landområdet skiljer sig inte så mycket från en böljande havsbotten. Det består av gröna kullar och lummiga lundar, pittoreska samhällen, gods, gårdar och slott som är vackra att se på. Levande jordbruksmark och ett landskap som hela tiden avtecknar sig mot havet som också är levande och rör på sig. Färgerna som möter en är grönt av de gröna fälten och skogarna och gult av de gula fälten, men också blått av hav och himmel och vita moln ibland. Även om det skulle storma eller regna är de soliga dagarna de som både räknas och de dagar man minns bäst.

Det finns fina stoppställen längs med hela Österlen. Övernattningsställen, små fina pensionat, Bed and Breakfast i både fina slottsliknande byggnader och gårdar samt i enklare boningar. Längs med hela kusten hittar man små pärlor att se och uppleva. Det är många som valt att bosätta sig på Österlen och köpa sig eller hyra en vacker skånelänga. Det ser väldigt romantiskt ut. Vill man prova på i lite enklare form kan en semestervecka på Österlen bli ett minne för livet.