Skånes många slott

I Skåne finns det oändligt många slott och herrgårdar. Många av dem byggdes under den tid då Danskarna härskade över Skåne. Danska adelsätter ägde slott och gårdar i både Danmark och i Skåne. Även på små orter finns det ett eller flera slott. Är man intresserad av slott kan man som nöje åka runt i Skåne både länge och väl och ändå inte hinna se alla inom rimlig tid.

Mitt i Skånes lantbruksmylla finns till exempel Bjärsjölagårds slott som också är öppet för allmänheten. Inte långt därifrån finns Snogeholms slott och Sövdeborgs slott. I Harlösa i Eslövs kommun finns Hjularöds slott. Det slottet är inte öppet för allmänheten, men det är så pass vackert att titta på från avstånd att det kan vara värt att åka dit på en liten avstickare. Slottet ser ut som ett sagoslott med tinnar och torn och är rött i färgen.

Man kan också besöka Marsvinsholms Slott som ligger 12 kilometer från Ystad och är ett slott från 1300-talet. Det har alltid varit privatägt och är det än i dag. Det är ett väldigt fint litet slott med vallgrav omkring. I slottsparken pågår teaterföreställningar varje sommar och det går en teaterbuss ända fram till slottsparken.