Sofiero Slott

2010 utnämndes Sofiero Slottsträdgård till Europas vackraste trädgård. Ägare till slottet är Helsingborgs stad efter att Kung Gustaf VI Adolf testamenterat slottet och slottsparken till Helsingborg. Det var en gåva som stadens republikaner inte ville ta emot. Men som tur var för alla lyckliga besökare togs gåvan emot eftersom det var fler som ville ha slottet än de som inte ville ha slottet med sin magnifika trädgård. Det som Sofiero är vida berömt för är framför allt för den vackra slottsträdgården som är öppen för allmänheten varje dag med fri entré.

Rhododendron

Sofiero´s ägor består idag av 15 hektar varav det mesta är parkträdgård. Platsen där Sofiero ligger på nu köptes 1864 av Oscar II och prinsessan Sofia. De byggde slottet och anlade trädgården fast då i mindre omfattning än vad den kom att bli senare. De döpte slottet till Sofiero efter prinsessan och där tillbringade paret somrarna. Senare skänkte Oscar II slottet i bröllopsgåva till Gustav VI Adolf, som då ännu var prins, när han gifte sig med Margaretha av England. Dessa två älskade att vara på Sofiero och båda var mycket trädgårdsintresserade. Margaretha odlade upp den stora engelska trädgården där och Gustav VI odlade massor av Rhododendron i olika färger i en stor och dyster ravin mellan slottet och havet. Gustaf VI Adolf blev berömd för sina odlingar och de är fortfarande något som lockar mängder av besökare varje år som gärna beundrar de vackra Rhododendronbuskarna.

Testamentet

Kung Gustav VI Adolf dog 1973 men redan 1959 skrev han ett testamente angående Sofiero. I Testamentet skänkte han Sofiero Slott och slottsträdgård till Helsingborgs stad. Villkoret var att trädgården skulle hållas öppen för allmänheten och att trädgården inte fick förvanskas. Däremot fick man ändra och bygga nytt eller t.o.m riva byggnaderna men absolut inte trädgården.

Väldigt många var emot att ta emot gåvan. Motståndet var av ideologiska skäl från människor som ville avskaffa monarkin. Men de som önskade ta emot gåvan var många fler så därför kan Helsingbors stad stoltsera med en riktigt fin turistattraktion som lockar besökare från både när och fjärran.

Trädgården förvaltas i obrutet skick, men en trädgård är levande materia vilket innebär att det finns utrymme för olika slags blommor. Tidigare ägare Margaretha från Storbrittannien skrev böckerna ”Vår trädgård på Sofiero” och ”Från Blomsterträdgården” där många fotografier var tagna av henne själv.